Faktory způsobující rozdílné vnímání povolání u manuálně a duševně pracujících - Čurdová, Karolína (2022)
Tato diplomová práce se zaměřuje na sociální prostředí a mezilidské vztahy v pracovní oblasti. Organizace bývají často vystavené neshodám, negativním vztahům, nepřátelství, a především rivalitě mezi dvěma tábory, manuálními a nemanuálními pracovníky. Zaměstnanci se často automaticky staví do opozičních stran a neumí či spíše odmítají uznat profesi a odvedenou práci druhých. Cílem této diplomové práce byla tedy identifikace faktorů a determinantů, z jakých důvodů manuální pracovníci nejsou schopni uznání nemanuálních pracovníků, a opačně. Výzkum probíhal kvalitativní formou, v rámci rozhovorů, jež následně odkryly mnoho výsledků a vztahů. Ačkoliv lidé očekávají a předpokládají, že primární příčina je v charakteru a osobnosti člověka, průzkum odkryl vztahy a determinanty i v návaznosti na nahraditelnost jednotlivých pracovních profesí, přístupu zaměstnavatele, na pracovních zkušenostech nebo samotné hierarchii a postavení v organizaci. Ačkoliv v organizacích bývají psychologické aspekty, mezilidské vztahy či právě zmiňovaná forma uznání mnohokrát zanedbávány, a přehlíženy, průzkum potvrdil, že bývají pro samotnou organizaci často podstatné a klíčové.