Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí v manažerském rozhodování - Štemberková, Václava (2022)
Diplomová práce se věnuje zrušení daně z nabytí nemovitých věcí v roce 2020 a hledá souvislosti s finančním řízením zemědělských podniků. Hledá odpověď na to, jak zrušená daň z nabytí nemovitých věcí ovlivnila řízení vybraných podniků a jaké jsou konkrétní dopady této změny na zemědělské podniky. Výzkum probíhá na vybraném vzorku jihočeských zemědělských podniků. K vyhodnocení jsou využita veřejně přístupná data Finanční správy ČR, Ministerstva financí ČR a také data získaná z dotazníkového šetření.Výsledky výzkumu prokázaly, že souvislosti zrušené daně z nabytí nemovitých věcí a finančního řízení podniků existovaly. Daň z nabytí ovlivnila řízení podniků především při procesu rozhodování o nabytí nemovitých věcí. S tímto rozhodnutím byly spojeny další úkony (daňová povinnost, zařazení majetku, stanovení odpisů, zaúčtování, daňový štít), které měly dopad na finanční stránku podniku.