Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí v manažerském rozhodování - Štemberková, Václava; Kozáková, Petra; Pevná, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Diplomová práce se věnuje zrušení daně z nabytí nemovitých věcí v roce 2020 a hledá souvislosti s finančním řízením zemědělských podniků. Hledá odpověď na to, jak zrušená daň z nabytí nemovitých věcí ovlivnila řízení vybraných podniků a jaké jsou konkrétní dopady této změny na zemědělské podniky. Výzkum probíhá na vybraném vzorku jihočeských zemědělských podniků. K vyhodnocení jsou využita veřejně přístupná data Finanční správy ČR, Ministerstva financí ČR a také data získaná z dotazníkového šetření.Výsledky výzkumu prokázaly, že souvislosti zrušené daně z nabytí nemovitých věcí a finančního řízení podniků existovaly. Daň z nabytí ovlivnila řízení podniků především při procesu rozhodování o nabytí nemovitých věcí. S tímto rozhodnutím byly spojeny další úkony (daňová povinnost, zařazení majetku, stanovení odpisů, zaúčtování, daňový štít), které měly dopad na finanční stránku podniku.
Vedoucí práce: Petra Kozáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses