Příčiny zapojování dětí do ozbrojených konfliktů a jejich vliv na internalizaci souvisejících mezinárodních norem ve vybraných státech - Burešová, Jana, 1989- (2022)
Využívání dětských vojáků v ozbrojených konfliktech je považováno za jednu z nejhorších forem dětské práce a zároveň za hrubé porušování lidských práv. Přestože mezinárodní právo tuto otázku řeší poměrně obsáhle a samotná norma zákazu rekrutování a využívání dětí v ozbrojených konfliktech začala vznikat před více než třiceti lety, její implementace do vnitrostátního práva mnohdy zaostává. Cílem této disertační práce je proto identifikovat faktory z politické, ekonomické, sociální, vojenské a environmentální oblasti, které by mohly mít vliv na úspěšné prosazování a uplatňování této normy ve státech, kde využívání dětských vojáků stále přetrvává. Za účelem odstranění současných mezer výzkumu a doplnění odlišné perspektivy byla použita kombinace kvantitativní (shluková analýza) a kvalitativní metody analýzy (vícepřípadová studie). Shluková analýza umožnila zohlednit aspekty, které by byly při využití pouze kvalitativní metody obtížně interpretovatelné. Aplikace vícepřípadové studie vedla k detailnějšímu rozpracování výstupů shlukové analýzy u čtyř vybraných států a identifikovala rysy, které mohly mít u těchto států vliv na internalizaci normy zákazu rekrutování a využívání dětských vojáků. Nezbytným předpokladem internalizace byly zejména politické faktory ovlivňující na vnitropolitickou situaci ve zkoumaných zemích. Ochota k řešení této otázky závisela také na stavu ekonomiky, míře chudoby, bezpečnostních hrozbách (včetně propuknutí/eskalace konfliktu a množství uprchlíků a vnitřně přesídlených osob), dostupnosti vzdělání a dětské práci.