Informační a komunikační technologie jako prostředek k posilování autoritářství - Švec, Jan (2022)
Cílem této disertační práce je najít odpověď na otázku, jaké jsou podmínky, procesy a strategie, které umožňují čínské vládě využívat informační a komunikační technologie (ICT) jako prostředek k posílení režimu. Vzhledem k tomu, že teoretická vysvětlení vlivu ICT na stabilitu autoritářských režimů téměř absentují, snaží se práce prostřednictvím abduktivní metody o aktualizaci dosavadních politologických teorií. Součástí disertačního výzkumu je tedy navržení teoretické konceptualizace využívání ICT k posílení stability autoritářských režimů, která může být potenciálně využívána pro analýzu dalších případů. Práce se přitom opírá primárně o dva koncepty – tři pilíře stability autoritářství Gerschewského (2013) a hexagon stabilizačních nástrojů Maerzové (2016). Práce navrhuje rekonstrukci těchto modelů tak, aby mohly být aplikovatelné na analýzu čínského případu, respektive na případ moderního autoritářství využívajícího ICT. Konkrétně předkládá novou klasifikaci stabilizačních nástrojů, a to manipulace, adaptace politik, dohledu, násilí, restrikcí a kooptace. Tyto nástroje přiřazuje k jednotlivým pilířům legitimizace, represí a kooptace. Závěrečná část druhé kapitoly navrhuje vymezení digitálního autoritářství včetně vizuální prezentace a poskytuje argumenty, proč právě tento pojem může být vhodnější než jiné podobné pojmy. Dále také poskytuje návrh operacionalizace tohoto konceptu. Ta spočívá nejprve v identifikaci předpokladů konsolidovanosti režimu z hlediska využití ICT, která vychází ze tří mocí navržených Göbelem (2011), tedy infrastrukturní, donucovací a diskurzivní. Následně pak navrhuje klasifikaci metod využívání ICT ke kontrole společnosti, které doplňuje o e government. Třetí kapitola obsahuje podrobný přehled využívání ICT k posílení stab