Krátkodobé hospodářsko-politické dopady epidemie SARS-CoV-2 v letech 2020 a 2021 v ČR v souvislosti s dlouhodobými náklady spojenými s opatřeními státu - Smolák, Pavel; Zubíková, Adéla; Morda, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem práce je poskytnout ucelený analytický souhrn krátkodobého hospodářského vývoje na území ČR v období koronavirové epidemie a jeho komparaci se závěry vybraných makroekonomických teorií soudobého hlavního proudu ekonomie. Tyto makroekonomické teorie jsou popsány v teoretické části práce a na jejich základě jsou formulovány hypotézy pro výzkum v této práci. Důraz je zde přitom kladen zejména na teoretická východiska plynoucí z Mundell-Flemingova modelu, Okunova zákona a Phillipsovy křivky. Teoretická část práce zároveň shrnuje dosavadní výzkum (nejen) hospodářských dopadů koronavirové epidemie a politik přijatých v důsledku jejího šíření na území ČR. Praktická část práce naznačuje relevanci některých uvedených makroekonomických teorií pro prací zkoumanou časovou periodu v ČR, přičemž zde jsou potvrzeny dvě ze tří dílčích zkoumaných hypotéz v rámci Mundell-Flemingova modelu a také hypotéza vycházející z modifikované verze Phillipsovy křivky. Jednou z největších přidaných hodnot práce je také zpracovaný komplexní přehled subsidiárních a daňových opatření, která byla přijata v reakci na šíření epidemie a s ní spojených zaváděných restriktivních opatření. V neposlední řadě jsou v práci ukázána potenciální rizika z hlediska dlouhodobého ekonomického vývoje a udržitelnosti veřejných financí. Ze závěrů práce vyplývá, že pro udržitelnost dlouhodobého ekonomického růstu představuje v ČR nejvyšší rizika zejména vývoj míry inflace, a pro udržitelnost veřejných financí především rostoucí dynamika schodku státního rozpočtu a také výrazně se prohlubující schodek strukturálního salda. Naopak relativně nízká rizika s sebou do budoucna přináší struktura státního dluhu.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses