Cirkulární ekonomika v České republice - Balcarová, Sabina (2022)
Diplomová práce se zabývá velmi aktuálním tématem, a to cirkulární ekonomikou. Cílem této práce je obeznámení se s tématem cirkulární ekonomika, s jejími principy, koncepty, obchodními modely. Dále také analyzovat vývoj cirkulární ekonomiky v České republice i v zahraničí, identifikovat trendy, uvést příklady z praxe, provést rozhovor se společností KOMA Modular a nalézt odpovědi na výzkumné otázky. Práce klade důraz na problémy spojené s odpadem a jeho dopadem na životní prostředí, na nutnost recyklace, využívání obnovitelných a udržitelných zdrojů a na zvyšování efektivity produkce. Teoretická část obsahuje vymezení pojmu cirkulární ekonomika, její účel, historii, bariéry, principy, koncepty, obchodní modely, rozdíl mezi cirkulární a lineární ekonomikou, rizika a strategii Evropské unie. V praktické části je provedena analýza vývoje cirkulární ekonomiky v České republice a v zahraničí, identifikovány trendy, zpracován rozhovor, uvedeny příklady z praxe a navržena doporučení pro společnost KOMA Modular, další společnosti i pro jednotlivce.