Organizace veřejné správy v období první republiky - Fišerová, Pavla (2022)
Bakalářská práce se zabývá organizací veřejné správy za první republiky a stručným náhledem na hospodaření vybraných municipalit. Cílem práce je komparace organizace veřejné správy na území Rakouska-Uherska a Československé republiky v období 1918 1938 a zhodnocení úspěšnosti reforem provedených v tomto období v již zmíněných regionech. Analýza probíhá na základě literární rešerše, syntézy, deskripce a komparace statistických dat. V práci je na základě těchto informací zhodnocena jak úspěšnost reforem, tak také efektivnost a účinnost zákonů, které byly v tomto období schváleny. V závěru práce se objevuje hospodaření vybraných měst Československé republiky v porovnání s předcházejícím obdobím, díky čemuž je provedeno zhodnocení, zda Československo dokázalo prostřednictvím zavedením demokracie realizovat výhody z toho plynoucí a promítnout je do efektivnějšího hospodaření municipalit.