Znehodnocení finančních aktiv dle IFRS 9 - Drahošová, Tereza (2022)
Práce shrnuje požadavky aktuálně platného IFRS 9 na klasifikaci, ocenění a vykázání finančních aktiv a jejich znehodnocení, Krátce porovnává uvedeným standardem zavedený model očekávaných úvěrových ztrát s dříve využívaným modelem vzniklých ztrát, který byl upraven v rámci IAS 39. Hlavní část je ale věnována znehodnocení finančních aktiv dle IFRS 9, zejména vymezení, kterých kategorií aktiv se testování na znehodnocení týká a příkladům modelů, které lze pro tento účel využít, aby byly naplněny základní principy stanovené standardem. V závěrečné kapitole jsou poté některé v předchozích kapitolách zmíněné modely aplikovány na finanční aktiva držená společností ABC.