Specifický reverse charge - srovnání zemí v rámci EU - Repa, Dušan (2022)
Cílem této diplomové práce je srovnat střední hodnoty členských států dle položek podléhajících specifickému reverse charge a jednotlivých mezer DPH v roce 2018. Teoretická část se zabývá významem DPH, popisuje podvody na DPH, mezeru DPH a přibližuje systém a důvod zavedení mechanismu specifického reverse charge. Dále je proveden přehled členských států dle počtu položek spadajících pod systém specifického reverse charge. V analytické části této práce byla objevena shodnost středních hodnot mezer DPH u skupin s vyšším a nižším počtem položek spadajících pod reverse charge (abstrahované od extrémních hodnot), dále pak u nových a starých členských států (abstrahované od extrémních hodnot). Je možné tvrdit, že státy mají shodnou úroveň podvodů na DPH. Střední hodnoty položek spadajících pod specifický reverse charge u sledovaných skupin byly taktéž shodné. Skupiny nových a starých členských států a skupiny s nižší a vyšší mezerou DPH tak postupují v zavádění počtu položek spadajících pod reverse charge stejně.