Technické rezervy pojišťoven a jejich zdanění - Lukačovičová, Regína (2022)
Diplomová práce se věnuje problematice technických rezerv v pojišťovnách a jejich postupnému vývoji. Detailně rozebírá způsoby tvorby technických rezerv v průběhu let a sleduje jejich přizpůsobení vývoji legislativy. Cílem práce je přiblížit technické rezervy v uceleném přehledu. První část představuje klasické účetní pojetí technických rezerv a jejich jednotlivých částí. Druhá část je věnována vývoji regulace z hlediska implementace především Solvency II, která je platná od 1. ledna 2016 pro většinu pojišťoven napříč Evropou a nedávnému uzákonění zdanění technických rezerv v České republice. Ve třetí části se krátce zabývá dopadem zdanění technických rezerv na vybrané pojišťovny.