Digitalizace státní správy a její vliv na úniky v oblasti DPH - Vrána, Tomáš (2022)
Práce se zabývá posouzením vlivu míry digitalizace státní správy na daňové úniky v oblasti DPH měřené prostřednictvím mezery DPH. Na základě regresního modelu vícerozměrných panelových časových řad byl zjišťován vliv indexu digitalizace a dalších proměnných nalezených v literatuře na mezeru DPH. Analýza byla provedena na členských státech Evropské Unie v letech 2003 až 2019. Výsledkem práce je zjištění, že statistický vliv na daňové úniky má jak index digitalizace, tak HDP na hlavu, kvóta DPH a základní sazba daně. V případě míry digitalizace bylo zjištěno, že s růstem indexu digitalizace o 0,01 klesne mezera DPH na obyvatele v hodnotě 6,406 EUR.