Digitalizace státní správy a její vliv na úniky v oblasti DPH - Vrána, Tomáš; Zídková, Hana; Dytrychová, Alžběta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Práce se zabývá posouzením vlivu míry digitalizace státní správy na daňové úniky v oblasti DPH měřené prostřednictvím mezery DPH. Na základě regresního modelu vícerozměrných panelových časových řad byl zjišťován vliv indexu digitalizace a dalších proměnných nalezených v literatuře na mezeru DPH. Analýza byla provedena na členských státech Evropské Unie v letech 2003 až 2019. Výsledkem práce je zjištění, že statistický vliv na daňové úniky má jak index digitalizace, tak HDP na hlavu, kvóta DPH a základní sazba daně. V případě míry digitalizace bylo zjištěno, že s růstem indexu digitalizace o 0,01 klesne mezera DPH na obyvatele v hodnotě 6,406 EUR.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses