Možnosti predikce finančních krizí - Krištůfek, Martin; Tesařová, Žaneta; Dudzich, Viktar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi predikce finančních krizí. Hlavní analyzovanou zemí je Česká republika, která je srovnávána s USA a zeměmi Eurozóny. Pro samotnou predikci je však potřeba nejprve si představit základní pojmy a související oblasti. Proto se první kapitola práce zabývá popisem jednotlivých finančních krizí, konkrétně tedy krizí bankovní, měnovou a dluhovou, a jejich možných příčin. Dále zde dochází k popisu hlavních finančních indikátorů potřebných pro následnou makroekonomickou analýzu. Druhá kapitola bakalářské práce pak pojednává o nejdůležitějších krizích 20. a 21. století, tyto poznatky dále slouží ke srovnání a predikci krize v následující kapitole. Hlavní poznatky jsou čerpány z Velké recese v roce 2008, její průběh a ekonomické ukazatele jsou v závěrečné kapitole srovnávány s rokem 2020. Výsledek odpovídá na otázku, zda se opravdu blíží krize srovnatelných velikostí jako v roce 2008.
Vedoucí práce: Žaneta Tesařová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses