Design zaměstnanecké zkušenosti jako způsob získání konkurenční výhody v době digitální transformace - Alekseeva, Anna; Ryška, Tomáš, 1976-; Sieber, Patrik, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Teoretická část této diplomové práce popisuje fenomén digitální transformace organizací, kterému v dnešní době čelí velké množství společností. Z analýzy literární rešerše vyplývá, že největší překážkou digitální transformace jsou zaměstnanci, kteří často nepodporují digitální inovace a zpomalují digitalizaci. Lidský kapitál však může být zároveň i klíčem k realizaci plného potenciálu úspěšné digitální transformace. Ve výzkumné části autorka provádí etnografický výzkum na sedmi učitelkách dané jazykové školy, jednou z nichž je autorka dané práce. Na základě interpretace závěrů hloubkových rozhovorů, zúčastněného pozorování a sebereflexe, autorka pomocí metody řízení kreativního procesu Design Thinking a teorie „Jobs to be done“ vytváří persony, identifikuje jejich pain a gain pointy a vypracovává současnou zaměstnaneckou cestu. Po důsledné analýze a prioritizaci pain pointů v horizontální a vertikální vrstvě zaměstnanecké cesty dává autorka doporučení ke zlepšení současné zaměstnanecké zkušenosti a vytváří návrh strategie vylepšení zaměstnanecké zkušenosti učitelek dané jazykové školy.
Vedoucí práce: Tomáš Ryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses