Komparace postavení vysokoškolsky vzdělaných jedinců na trhu práce ve strukturálně postižených krajích České republiky v období 2016-2020 - Kupcová, Martina; Kouřilová, Jana, 1960-; Feurich, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této diplomové práce je zhodnocení postavení vysokoškolsky vzdělaných jedinců na trhu práce ve strukturálně postižených krajích ČR, tj. v Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém, v období 2016-2020. Na základě komparace dat plynoucích především z ČSÚ, MPSV a MŠMT jsou zjištěny rozdíly mezi kraji. V teoretické části je popsána důležitost investic do lidského kapitálu formou vzdělávání. Ty následně ovlivňují postavení samotného jedince ve formě lepšího uplatnění na trhu práce či menší pravděpodobnosti ohrožení nezaměstnaností. Dále ovlivňují i jednotlivé regiony, na jejichž území mají kvalitní lidské zdroje vliv na jejich následný rozvoj a konkurenceschopnost. Z výsledku práce však vyplývá, že vysokoškolský diplom nezaručuje tyto předpokládané vyhlídky, ale záleží na vystudovaném oboru, který je v daném regionu poptávaný. Ve zkoumaných krajích, ač spadajících pod totožnou kategorizaci pod strukturálně postižené regiony, se postavení vysokoškolsky vzdělaných jedinců ve sledovaném období liší. Kraje se musí vypořádat s různými regionálními potřebami na trhu práce a snažit se o sladění nabídky s poptávkou po práci. Z komparace lze vyzdvihnout Moravskoslezský kraj, který podílem vysokoškolsky vzdělaných jedinců a podíly studentů (i dle trvalého bydliště) a absolventů na území kraje na jeho celkovém obyvatelstvu, dosahoval nejvyšších hodnot. Mj. nabízí na svém území i nejširší možnosti pro vysokoškolské studenty. Ústecký i Karlovarský kraj se potýkají zejména s problémem nedostatku pedagogicky vzdělaných pracovníků. Neexistence VŠ a malý podíl vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva v Karlovarském kraji jeho situaci neulehčuje. Nicméně u všech zkoumaných krajů je patrná snaha vytvořit řadu opatření spějící ke zmírnění těchto individuálních pro
Mezi nejvíce poptávané obory ve všech zkoumaných krajích se zařadily obory Ekonomie, Pedagogika, učitelství a sociální péče či Lékařství. U kraje Moravskoslezského byla zřejmá výraznější poptávka po technických oborech.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses