Mikroregionální diferenciace reprodukčního a rodinného chování v okresech České republiky v období 2010–2019 - Součková, Dora; Kouřilová, Jana, 1960-; Říhová, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá rodinou, rodinným a reprodukčním chováním. Cílem diplomové práce je zhodnotit reprodukční a (pro)rodinné chování obyvatel prostřednictvím analýzy relevantních statistických dat. Dále identifikovat mikroregionální rozdíly a změny v tomto chování na úrovni okresů ČR v období 2010–2019 ve vazbě na vyplacené sociální dávky, podporující reprodukční chování obyvatel. Zjištěním práce je, že efektivní natalita není přímo úměrná objemu vyplacených sociálních dávek, které mohou ovlivnit reprodukční chování obyvatel, tj. přídavek na dítě, rodičovský příspěvek a porodné. Dále, že mezi lety 1991 až 2019 došlo k výrazným změnám v pozici okresů podle syntetického ukazatele R a okresy tedy nevykazují dlouhodobě prorodinné či nerodinné chování podle tohoto ukazatele. U okresů Vsetín, Hradec Králové a Trutnov došlo k významné negativní změně pozice podle syntetického ukazatele R a u okresů Brno-město, Praha-západ a České Budějovice naopak došlo k významné pozitivní změně.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses