Konvergence na národní a regionální úrovni - Aster, Michael (2022)
Cílem této diplomové práce je analýza konvergence regionů Evropské unie v období od roku 1995-2020 na různých NUTS úrovních, v rámci jednotlivých států Evropské unie rozdílnou rychlostí sledovaných proměnných Teoretická část se zaměřuje na vysvětlení pojmu regionální konvergence prostřednictvím literární rešerše teoretických a empirických publikací souvisejícími s procesem konvergence. Praktická část se věnuje analýze konvergence regionů Evropské unie na různých úrovních NUTS, vývoji konvergence regionů v jednotlivých státech Evropské unie a v neposlední řádě porovnání rychlosti růstu sledovaných proměnných. Je provedena regresní analýza, která potvrzuje že regiony Evropské unie k sobě konvergují, regiony v rámci zemí EU divergují a rychlost růstu HDP je rychlejší než rychlost růstu příjmů obyvatel a domácností.