Konvergence na národní a regionální úrovni - Aster, Michael; Čadil, Jan; Lukavec, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této diplomové práce je analýza konvergence regionů Evropské unie v období od roku 1995-2020 na různých NUTS úrovních, v rámci jednotlivých států Evropské unie rozdílnou rychlostí sledovaných proměnných Teoretická část se zaměřuje na vysvětlení pojmu regionální konvergence prostřednictvím literární rešerše teoretických a empirických publikací souvisejícími s procesem konvergence. Praktická část se věnuje analýze konvergence regionů Evropské unie na různých úrovních NUTS, vývoji konvergence regionů v jednotlivých státech Evropské unie a v neposlední řádě porovnání rychlosti růstu sledovaných proměnných. Je provedena regresní analýza, která potvrzuje že regiony Evropské unie k sobě konvergují, regiony v rámci zemí EU divergují a rychlost růstu HDP je rychlejší než rychlost růstu příjmů obyvatel a domácností.
Vedoucí práce: Jan Čadil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses