Chování spotřebitele v online prostředí se zaměřením na logistické služby - Peteňková, Magdaléna (2022)
Diplomová práce se věnuje chování spotřebitele v online prostředí se zaměřením na logistické služby. Cílem práce je zodpovědět, jakou roli hraje dodavatel ve spokojenosti koncového zákazníka s celkovým nákupním procesem. Za tímto účelem byl vybrán vzorek 20 respondentů, kteří nakupují prostřednictvím internetu. Ti byli rozděleni dle dvou proměnných, věk a místo bydliště, a byl proveden kvalitativní výzkum. Bylo zjištěno, že respondenti hodnotí poskytovatele logistických služeb zpravidla dle 5 klíčových faktorů. V případě naplnění zákazníkových požadavků na tyto faktory a přiblížení se co nejblíže jejich představě o ideálním dodavateli se zvyšuje zákaznická spokojenost s nákupním procesem přes internet. Zároveň tento výzkum přináší nový pohled na rozdělení osob nakupujících na internetu v České republice do skupin dle místa bydliště.