Dopady prvních vln „koronavirové krize“ na výdajovou část rozpočtu obcí v ČR - Křištová, Zuzana (2022)
Cílem této diplomové práce je zjistit na jaké výdaje měly dopad první vlny „koronavirové krize“. V tomto případě to znamená zjistit, zda a také kolik výdajů obcí ČR překonalo svým finančním růstem vývoj celkových výdajů obcí v pandemických letech a může se u nich tedy předpokládat, že je ovlivnila pandemie ať už přímo či nepřímo. Dále pak i zjistit, kolik a jaké výdaje obcí ČR měly pozitivní přímý korelační vztah k počtu pozitivně otestovaných na covid – 19 a my tak u nich můžeme konstatovat, že jsou prvními vlnami pandemie ovlivněny přímo. Téma pandemie způsobené onemocněním SARS-CoV-2 a jejích dopadů na všechny aspekty společnosti je v dnešních dnech stále aktuální. Z výsledků vzešlých z této práce vyplývá, že první vlny pandemie výdaje obcí sice ovlivnily (a to 3 výdaje přímo a 6 výdajů nepřímo), ovšem při srovnání počtu a objemu těchto financí s ostatními výdaji se jedná o malý podíl. V teoretické části jsou nejprve uvedeny teorie, které tvoří teoretický podklad pro celou práci, především se jedná o teorii fiskálního federalismu. Dále jsou teorie rozvedeny a zasazeny do situace ČR a pandemické krize. Teoretická část se také věnuje obcím a problematice týkající se jejich financování a hospodaření. Jako další je vysvětlena Vyhláška o rozpočtové skladbě a v teoretické části máme uvedeny i poznatky shrnující průběh pandemie covid – 19. V praktické část je nejprve sestaven vlastní postup, podle kterého je v praktické části postupováno ke splnění cílů práce, tj. zjištění výdajů obcí, které pandemie ovlivnila. V tomto postupu jsou vydefinované i 3 podmínky, při jejichž splnění (alespoň 2/3) můžeme konstatovat, že výdaj byl pandemií ovlivněn. Tento vlastní postup včetně vydefinování podmínek a sestavení doporučení pro další situace lze považovat i za přidanou ho