Spoření lidí na důchod pomocí penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření na úrovni krajů - Pavlík, Matěj; Toth, Petr, 1962-; Adamcová, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této diplomové práce je porovnat průměrný měsíční příspěvek na penzijní spoření s průměrnou mzdou v jednotlivých krajích a zhodnotit, zda výše příspěvku odpovídá přímo úměrně výši hrubé měsíční mzdy či nikoliv. Teoretická část této diplomové práce se nejdříve zabýváme veřejnými financemi a regionálními diferenciacemi, na tuto kapitolu navazuje sociální zabezpečení z obecného hlediska až k samotnému důchodovému pojištění a jeho systému. V poslední části teoretické práce se věnujeme historii penzijního systému. V praktické části této diplomové práce si na začátku představujeme jednotlivé penzijní společnosti a zhodnotili jsme si, u které je nejlepší si založit doplňkové penzijní spoření, dále se věnujeme vývoji penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření. Na tuto kapitolu navazuje naše hypotéza a to, zda si lidé v krajích s vyššími příjmy spoří více pomocí penzijního spoření. V poslední části naší diplomové práce si shrnujeme hlavní problémy současného systému, navrhneme případně možné řešení do budoucna a podíváme se na případovou studii.
Vedoucí práce: Petr Toth
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses