Problematika garancí mezi spojenými osobami v rámci převodních cen - Wojtyla, Petr; Francírek, František; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato práce si stanovila za úkol nabídnout obecný postup při řešení problematiky garancí mezi spojenými osobami v kontextu převodních cen. V textu je popsána základní legislativa České republiky a nadnárodní úprava týkající se převodních cen, která je dále konkretizována na oblast finančních garancí (záruk). V praktické části je poté na modelové situaci nastíněn postup pro určení výše garančního poplatku mezi spojenými osobami takovým způsobem, aby cena odpovídala principu tržního odstupu. Modelová situace byla zvolena tak, aby mohly být nastíněny úvahy při provádění určitých ústupku v případě nedostupnosti dat v databázi Bloomberg, jež byla zvolena jako hlavní zdroj informací, jež lze analýze převodních cen ve finančních transakcí využít. Zvolený postup vedl k určení výše garančních poplatků odpovídajících principu tržního odstupu, ovšem za následného vznesení určitých nedostatků vybraného způsobu posouzení.
Vedoucí práce: František Francírek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses