Faktory ovlivňující spokojenost žen při práci z domova - Brejlová, Adéla (2022)
Diplomová práce se zabývá vlivem práce z domova na pracovní spokojenost žen. Cílem práce je zmapovat prožitky žen, které mají zkušenosti s distanční prací, a poskytnout tak hlubší porozumění faktorům, které mají vliv na jejich pracovní spokojenost. V tomto kontextu se práce blíže zaměřuje i na ženy na vedoucích pozicích. V teoretické části byla provedena literární rešerše, jejímž výstupem je formulace návrhu nového teoretického rámce této problematiky. V praktické části byla provedena analýza rozhovorů s deseti respondentkami, které využívají možnosti práce z domova. Metodou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor, který probíhal ve virtuální formě. Hloubková analýza dat poskytla komplexní pohled na výzvy, se kterými se musí ženy potýkat při práci z domova. Klíčovými tématy byly vliv vnímané efektivity, kvalita vztahů v organizaci a slazení osobního a pracovního života. Závěry této práce mohou sloužit k pochopení unikátnosti ženského pohledu na práci z domova.