Karenční doba v ČR v letech 2006–2020 a analýza dopadu jejího zrušení v roce 2019 na krátkodobou pracovní neschopnost - Strnad, Petr; Bednář, Milan, 1991-; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Hlavním cílem diplomové práce je zhodnotit vliv institutu karenční doby v letech 2006–2020 a její zrušení na dočasnou pracovní neschopnost v České republice. Sekundárním cílem práce je identifikovat a analyzovat dopady karenční doby na zaměstnavatele, zaměstnance a lékaře. Teoretická část práce se zaobírá charakteristikou nemocenského pojištění v České republice. Dále zdravím, jeho determinanty a rolí v lidském kapitálu. Pozornost je také věnována zásadním teoriím ekonomie zdraví. Praktická část analyzuje zásadní témata karenční doby, výsledky dotazníkového šetření a statistická data dočasné pracovní neschopnosti a jejich porovnání s Německem, Rakouskem, Polskem a Slovenskem. V závěru je zkonstruován ekonometrický model k provedení odhadu dopadu zrušení karenční doby na počet případů dočasné pracovní neschopnosti. Dle provedené analýzy, vedlo zrušení karenční doby k růstu počtu případů dočasné pracovní neschopnosti. Dalším zjištěním je skutečnost, že karenční doba nevedla k přecházení nemocí.
Vedoucí práce: Milan Bednář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses