Rozdíl v zobrazování vybraných účetních případů ve finančním a manažerském účetnictví - Moravcová, Natálie; Hetfleiš, Vladislav; Křehnáčová, Aneta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce se zabývá vztahem finančního a manažerského účetnictví, a jejím cílem je zobrazit dopady vybraných účetních případů do finančního a manažerského účetnictví. Teoretická část je zaměřená na definování finančního a manažerského účetnictví, leasingu a také na oceňování majetku. V praktické části je představen podnik, jež se zabývá výkupem druhotných surovin a jejich následným prodejem. Nejprve se podíváme na dopad leasingu, který v manažerském účetnictví bereme jako pořízení majetku a tento majetek odepisujeme. Využijeme zde dvouokruhovou soustavu a zobrazíme si dopad v rozvaze a výsledovce. Dalším příkladem je nákup nemovitosti a její následný prodej, kde si ukážeme, že při ocenění stavby odhadcem je potřeba přepočítat v manažerském účetnictví odpisy podle reprodukční pořizovací ceny, což nám poté ovlivní výsledovku. Přecenění poté má dopad do rozvahy. Poslední příklad je věnován zásobám, kde si ukážeme dvouokruhovou soustavu a rozdíl při ocenění předem stanovenými náklady.
Vedoucí práce: Vladislav Hetfleiš
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses