Možnosti úprav českého důchodového systémů směrem k zajištění dlouhodobé udržitelnosti - Kříž, Jakub (2022)
Tato bakalářská práce je zaměřena na analýzu vybraných penzijních systémů - švédského, nizozemského a francouzského a posouzení jejich dlouhodobé finanční udržitelnosti na základě indikátorů S1 a S2 a také dalších čtyř parametrů, které ji ovlivňují - míry chudoby seniorů, mezery chudoby seniorů a dále především hrubého penzijního náhradového poměru a veřejných výdajů na starobní důchody. Cílem práce je vybrat jednotlivé prvky ze zkoumaných systémů, které by bylo možné aplikovat na český penzijní systém. Zpočátku jsou také zmíněny vnější i vnitřní faktory, které udržitelnost důchodových systémů ovlivňují, a základní typologie evropských důchodových systémů. To vše je shrnuto v pěti kapitolách, přičemž poslední kapitola se věnuje právě zavedení nových prvků a návrhu změn v rámci českého penzijního systému.