Analýza historického vývoje a finanční udržitelnosti Švédského důchodového systému v období 1960-2020 - Shapovalova, Anastasiia; Šmilňák, Richard; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá zkoumáním historického vývoje Švédského důchodového systému včetně analýzy jeho finanční udržitelnosti a porovnání se systémy penzijního zabezpečení v jiných státech. Po stručném úvodu do problematiky sociálního zabezpečení následuje teoretická část práce, kde jsou vysvětleny základní funkce, nástroje a typy důchodových systémů a zároveň popsaná důchodová historie Švédska včetně hlavních strukturálních rozdílů před důchodovou reformou a po jejím zavedení. V první kapitole praktické části je provedena analýza finanční stability a udržitelnosti systému, ve druhé pak následuje komparace Švédského penzijního systému s vybranými zeměmi Evropské unie včetně národohospodářských doporučení pro Českou republiku. V závěru práce jsou shrnuty zásadní vlastnosti aktuálního důchodového systému ve Švédsku a faktory umožňující jeho úspěšné fungování.
Vedoucí práce: Richard Šmilňák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses