Důvody a způsoby používaní hybridních metodik ve velkých společnostech v IT sektoru - Abramov, Aleksandr (2022)
Tato diplomová práce shrnuje poznatky z oblasti hybridního projektového managementu. Cílem práce je zjistit, jak a proč společnosti používají hybridní přístup k projektovému managementu. Důvodem je nutnost neustálé aktualizace metodik projektového řízení v zájmu udržení konkurenční výhody. Tento cíl je naplněn pomocí rešerše dostupných zdrojů a kvalitativního výzkumu v podobě polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumným souborem je 6 zaměstnanců pracujících v projektových týmech řízených hybridním projektovým managementem v různých velkých IT společnostech. Na základě analýzy dát jsou vyhodnoceny dvě výzkumné otázky, které zkoumají výkon hybridního projektového management z pohledu trojimperativu, a kritéria pro zvolení vhodné kombinace prvků z agilního a prediktivního přístupů. Výsledkem první výzkumné otázky je, že projekty řízené hybridním způsobem mohou být dodávány v čas, dle naplánovaného rozpočtu, dle naplánovaného rozsahu a v požadované kvalitě s malými nebo žádnými chybami. Výsledkem druhé výzkumné otázky je, že 5 kritérií: detailnost plánování, rozsah projektu, podrobnost aktivit, plánovací horizont a zvyky členů týmu, by mohly ovlivňovat rozhodování o zvolení vhodné kombinace agilních a prediktivních prvků.