Harmonizace daně z příjmů právnických osob v EU - Vítková, Zuzana; Finardi, Savina; Slintáková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá zdaněním příjmů právnických osob v členských státech Evropské unie. Zkoumán je dlouhodobý vývoj sazeb daně z příjmu právnických osob v členských státech Evropské Unie od nového tisíciletí. Práce se také zaměřuje na analýzu nominálních sazeb v roce 2021 včetně přirážek, na analýzu efektivní sazby korporátní daně a na změny daňových výnosů. K dosažení cílů práce jsou použity základní metody popisné statistiky. Výsledek analýzy ukázal, dlouhodobý klesající trend u statutárních sazeb. V současnosti mají nové členské státy nižší statutární sazbu daně z příjmů právnických osob včetně přirážek oproti starým členským státům. V poslední části této práce jsem došla k závěru, že také u průměrných výnosů daně z příjmu právnických osob došlo v rámci Evropské unie k poklesu.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses