Možnosti zvýšení daňové gramotnosti studentů středních škol - Mašát, Jan (2022)
Přibližně třetina žáků středních škol neví, jaká je základní sazba DPH ani to, jak je tato daň významná pro státní rozpočet. Pouze každý desátý žák zaznamenal, že daň z příjmů fyzických osob zahrnuje dvě pásma sazby. To jsou jen některé výsledky z mnou provedených dotazníkových šetření na tuzemských středních školách s účastí 515 žáků. V této diplomové práci se zaměřuji na identifikaci daňové úrovně u žáků střední školy. Práce určuje faktory, které tuto hodnotu ovlivňují a v závěru předkládám možné návrhy zvýšení daňové gramotnosti na středních školách s ohledem na primární, obecně závazné rámce vzdělávání.