Slučování obcí a sociálně ekonomické výhody a nevýhody - komparace - Bičák, Ondřej (2022)
Cílem práce je na základě analýzy přístupů ke slučování obcí aplikovaných ve vybraných státech Evropy určit pozitiva a negativa spojená se slučovacím procesem. Práce popisuje teorie spojené s řízením veřejné správy a jejich vlivem na efektivnost systému spojenou s principy 3E (hospodárnost, účelnost a efektivnost). Dále diplomová práce potvrzuje, že použití tohoto aparátu může mít kladný vliv nejen na podobu obecní struktury, ale i že pomocí slučování obcí lze dosáhnout externích úspor z rozsahu, jejichž míra je proměnlivá v důsledku charakteru produkovaného statku/služby. V závěru práce je provedena komparace jednotlivých přístupů, na jejichž základě jsou vybrány body, které by mohly býti inspirativní pro případ, kdyby se Česká republika rozhodla aplikovat tuto extrémní formu meziobecní spolupráce. Implementace je v praxi dosti komplikovaný proces, jehož úspěšnost závisí na mnohých faktorech. Jako příklad lze uvést součinnost s dalšími reformami či fázi hospodářského cyklu.