Dopad pandemie Covid-19 na podnikatelskou sféru ve střední Evropě v letech 2020 – 2021 - Peterová, Daniela (2022)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením dopadů pandemie Covid-19 na vybrané země střední Evropy v letech 2020-2021. Teoretická část je zaměřena na principy, cíle a funkce sociální politiky a na politiku zaměstnanosti v jednotlivých zemích. Následně jsou zde popsány základní pojmy, jako například podnikání, podnikatel a malé a střední podniky a jejich význam. Teoretická část je zakončena teorií externalit a její aplikací na pandemii Covid-19. Praktická část popisuje průběh pandemie koronaviru ve vybraných zemích a jaké kompenzace pro podnikatele byly poskytnuty. Záměrem této bakalářské práce je pomocí komparativní analýzy vyhodnotit, zda bylo efektivní během pandemie zavádět restriktivní opatření dříve, či nikoli, v souvislosti s vyplaceným množstvím kompenzací podnikatelům.