Začlenění cizinců do veřejného zdravotního pojištění - Bulgakova, Mariya; Slintáková, Barbora; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce se zabývá zdravotním pojištěním migrantů ze třetích zemí v České republice, kteří nemají nárok na začlenění do veřejného zdravotního pojištění. Hlavním cílem je zjistit, jestli by bylo ekonomicky výhodné začlenit cizince bez trvalého pobytu do systému VZP ČR prostřednictvím výpočtů potenciálních příspěvků a nákladů s tím spojených pro rok 2020. Na začátku se práce věnuje popisu systému zdravotního pojištění, a to veřejného a komerčního, včetně jejich porovnání. Dále práce popisuje systém financování zdravotní péče se zaměřením na zdroje výdajů na zdravotnictví a metody úhrady nákladů zdravotních služeb. Na základě provedeného výzkumu lze dospět k závěru, že by bylo ekonomicky vhodné začlenit cizince ze třetích zemí do systému veřejného zdravotního pojištění České republiky, jelikož potenciální příspěvky přesahují očekávané náklady.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses