Kritické zhodnocení funkčnosti procesu strategického plánování ve vybraných menších městských částech hlavního města Prahy - Křivánková, Kateřina; Čáp, Vilém; Moudrý, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá kritickým zhodnocením funkčnosti procesu strategického plánování v malých pražských městských částech (tedy mimo městské části Praha 1-22). Praktická část je vytvořena převážně z komparace informací, které byly získány z řízených rozhovorů na čtyřech malých pražských městských částech. Z rozhovorů vyplývá, že všechny oslovené městské části považují, pro malé městské části, určitou podobu strategického plánu za potřebnou, ale vidí v něm i možná negativa a problémy – finanční náročnost, špatně poskládané priority, zařazení nesplnitelných projektů, nedostatek zdrojů a další. Výsledky výzkumu ukazují, že míra funkčnosti procesu strategického plánování není u všech zvolených městských částí stejná a že je důležité, aby při vytváření a plnění strategických plánů byla dodržována určitá pravidla. MČ Kunratice a MČ Dolní Počernice, mají strategický plán, který se jim, dle jejich slov, daří naplňovat. Obě městské části však udělaly několik chyb při jeho vytváření, které by zásadně mohly ovlivnit jeho využitelnost – při vymýšlení projektových záměrů nebylo počítáno s vazbami na územní plán, minimální participace občanů při tvorbě plánu, nebyla stanovena osoba, která by vyvozovala následky při neuskutečňování projektů atd. MČ Libuš nemá strategický plán, ale měla ho v minulosti. Narozdíl od předchozích dvou městských částí, se jí však, z finančních důvodů, nepodařilo naplňovat aktivity ze strategického plánu, i přes jeho poměrně kvalitní zpracování. MČ Čakovice má proces strategického plánování řešený jiným způsobem, než přímo zpracováním strategického plánu (který nikdy neměla) - dle rozhovoru jim tato forma vyhovuje, i když není tolik efektivní, jako kompletní strategický plán.
Pro minimalizaci negativ v procesu strategického plánování jsou v praktické části předložena a okomentována následující doporučení: strategický plán by se měl stát zákonně vynutitelným dokumentem, na tvorbě plánu by se měla podílet skupina expertů společně s občany, při vymýšlení projektových záměrů by měly být k dispozici aktuální statistiky a územní plán, vybraná osoba by měla dohlížet na plnění strategického plánu, na vybrané období (max. 2 roky) by se měl stanovit jen určitý počet projektů, který bude zařazen to tzv. akčního plánu a bude odpovídat aktuálním možnostem, plán by měl být vytvářen pouze na jedno volební období, určitá participace občanů a jiné.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses