Problematika časového rozlišení v oblasti stavebnictví v judikatuře - Hanušová, Lucie (2022)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením koncepce úpravy českých předpisů pro identifikaci určení okamžiku vzniku výnosu, a to v kontextu dlouhodobých stavebních zakázek. Zhodnocení vychází zejména z aktuální české judikatury a rozdílů v pojetí mezi českými předpisy a IFRS a vyplývá z něj, že v jednotlivých případech zaúčtování je primárně nutné respektovat specifika daného oboru a základní účetní principy. Dále se práce zabývá zhodnocením použití různých způsobů účtování mzdových bonusů. Od správné klasifikace mzdového bonusu se odvíjí jeho zaúčtování a daňová uznatelnost. Na reálném příkladě vycházejícím z judikatury jsou znázorněny konkrétní předpoklady pro daňovou uznatelnost zvoleného zaúčtování a možné nesprávnosti. Diplomová práce se primárně zabývá účetním výkladem dané problematiky, nicméně je propojena s daňovým i právním pohledem.