Zelená infrastruktura v kontextu srovnání pohonů vozidel - Mikšovský, Lukáš; Novák, Radek, 1960-; Voznička, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce pojednává o tématu zelené infrastruktury v kontextu srovnání vozidel v silniční nákladní dopravě v rámci konkrétních podmínek zadaných smluvním firemním partnerem katedry logistiky FPH VŠE v Praze, firmou PPL. Cílem práce je zjistit ekonomické náklady a změnu ekologického zatížení v silniční nákladní přepravě, za využití alternativních pohonů ve vztahu k zadaným podmínkám provozu. Porovnání je provedeno za pomoci sekundárních dat a simulovaného provozu v horizontu několika let skrze různé typy pohonných jednotek. Pro srovnání s dieselovým vozidlem jsou vybrány tahače na elektrický, CNG a LNG pohon. V průběhu této práce jsou na základě komplexně analyzovaných kilometrových sazeb, a provozní hmotnosti kalkulovány celkové náklady jednotlivých vozidel. Pomocí nich následně probíhá srovnání nákladů za daný počet ujetých kilometrů. Hodnoty ekologického zatížení jsou vypočteny obdobnou simulací k dané relaci za pomoci sekundárních dat. Práce dospěla k závěru, že pro společnost PPL není z ekonomických důvodů vhodný čas pro investici do alternativních pohonů ve vztahu k dané relaci, a to i přes nižší vykazované emise CO2 zvažovaných alternativních vozidel.
Vedoucí práce: Radek Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses