Adaptace zaměstnanců na model tyrkysové organizace - Navrátilová, Tereza; Háša, Stanislav, 1974-; Procházka, David Anthony; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Cílem práce je výzkum života v tyrkysové organizaci – co to znamená pro zaměstnance být součástí tyrkysové organizace a co je potřeba udělat pro to, aby se v tyrkysové organizaci zaměstnanec dlouhodobě udržel, přičemž základním kamenem pro tyrkysové organizace dle F. Lalouxa má být změna vědomí/vnímání a jednání lidí uvnitř organizací. Kvalitativní výzkum je založen na 10 polo-strukturovaných rozhovorech s nevedoucími pracovníky vybrané organizace a vedoucími pracovníky tentýž organizace, na pozorování a dokumentech poskytnutých zkoumanou organizací. Přínosem práce je náhled do fungování konkrétní české tyrkysové firmy a procesů odehrávajících se v řadách jejích zaměstnanců, kteří mohou čelit různým výzvám a potřebám adaptace na specifické prostředí. Tyto poznatky mohou sloužit v praxi firmám k vyšší míře empatie například při implementování tyrkysových principům, k náhledu, jakými procesy mohou zaměstnanci procházet při osvojování si působení v prostředí tyrkysové organizace.
Vedoucí práce: Stanislav Háša
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses