Mzdová politika firmy v kontextu daně z příjmu : platové stropy ve sportovních soutěžích - Sýkora, Ondřej (2022)
Diplomová práce s tématem daně z příjmu, jakožto konkurenční výhody v NHL je zasazená do kontextu současné NHL, ve které se tří posledních finále Stanley Cupu zúčastnil tým ze státu s nulovou státní daní z příjmu, a poslední dvě organizace přidavší se k soutěži byly také ze státu s nulovou státní daní z příjmu. Cílem této diplomové práce je ověřit předpokládanou existenci výhody plynoucí z vlivu nižší státní daně z příjmu, následně pak představit kontext této předpokládané výhody, a tím účelně objasnit, kde konkrétně se tato výhoda projevuje. Pro naplnění cíle práce je praktická část sestavena ze čtyř kapitol – matematického vyjádření rozdílné výše skutečného platového stropu, analýzy hráčského chování na trhu práce NHL, vyvození závěrů z herních výsledků a případové studie na dvou týmech NHL. Závěrem diplomové práce je argumentace, že dlouhodobý a opakovaný úspěch v play off NHL je dosažitelný téměř výhradně jen ve státech s nízkou daní z příjmu.