Ocenění společnosti Vertex Pharmaceuticals, Inc. - Le, Cuong Manh (2022)
Práce si klade za cíl ocenit americkou biomedicínskou společnost Vertex Pharmaceuticals, Inc. k datu 1.1.2022. Práce obsahuje teoretickou část, která je dále následována praktickou částí, ve které je společnost analyzována z pohledu finanční a strategické analýzy. Výstupem těchto částí je zhodnocení finančního zdraví podniku a perspektivnosti podniku. Celkově dochází k ověření předpokladu „going concern“, který je nutnou podmínkou pro použití některé z výnosových metod. Práce dále obsahuje prognózu generátorů hodnoty a finanční plán. V poslední části práce dochází k samotnému ocenění společnosti za použití výnosové metody DCF entity a metody tržního srovnání. Práce je zakončena investiční analýzou, která zahrnuje doporučení k nákupu s možnými cenovými vstupy.