Antimonopolní právo v právně-ekonomických teoriích - Bartošek, Jan, 1984 červen 17.- (2007)
Práce se v teoretické části zabývá teoriemi hospodářské soutěže a její právní regulace. Věnuje se nejen rozlišení jednotlivých teoretických směrů, ale též historickému vývoji koncepce ochrany soutěže a detailněji také doktrínám rule of reason a per se. V ohledu na evropskou komunitární praxi je zkoumáno ekonomicko-teoretické zakotvení soudobého trendu more economic approach. V dodatku je uveden exkurz marxistického přístupu. V analytické části je analyzována možnost zapojení ekonomie do aplikace práva a návazně jsou zkoumána vybraná soudní a správní rozhodnutí (USA, EU, ČR) ze soutěžněprávní oblasti a to z hlediska uplatňení ekonomických a ekonomicko-právních teorií soutěže