Cizinci na českém trhu práce - Novotná, Miroslava (2007)
Bakalářská práce se zabývá pozicí cizinců na českém trhu práce a cílem je analyzovat, jestli je příchod cizinců na český trh práce pozitivní nebo negativní. Nejprve je krátce popsán vývoj migrace před rokem 1989 a změna migrace po roce 1989. Dále je práce zaměřena na rozdíly mezi zaměstnáváním osob z EU/EHP a cizinců ze zemí mimo EU a jsou uvedeny nejčastější důvody pobytu cizinců v České republice. Další bod je věnován současné situaci na trhu práce, konkrétně odkud a kolik cizinců přichází do České republiky, jak jsou cizinci ekonomicky aktivní a jak se pravděpodobně bude vyvíjet imigrace v dalších letech. Další část je zaměřena na kontroverzní postoje při otevírání trhu. a na nelegální zaměstnávání cizinců, ke kterému v současné době dochází poměrně často. Cílem je také zmapovat současnou situaci na českém trhu práce, ve kterých profesích je největší nedostatek pracovní síly a proč zaměstnavatelé nemohou sehnat kvalifikované pracovníky, i když je v některých regionech vysoká míra nezaměstnanosti. Závěr bakalářské práce je věnován "zeleným kartám", fondům EU a dalším projektům, které mají pomoci cizinci začlenit se legálně na český trh práce