Cizinci na českém trhu práce - Novotná, Miroslava; Ševčík, Miroslav, 1958-; Poláková, Olga, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Bakalářská práce se zabývá pozicí cizinců na českém trhu práce a cílem je analyzovat, jestli je příchod cizinců na český trh práce pozitivní nebo negativní. Nejprve je krátce popsán vývoj migrace před rokem 1989 a změna migrace po roce 1989. Dále je práce zaměřena na rozdíly mezi zaměstnáváním osob z EU/EHP a cizinců ze zemí mimo EU a jsou uvedeny nejčastější důvody pobytu cizinců v České republice. Další bod je věnován současné situaci na trhu práce, konkrétně odkud a kolik cizinců přichází do České republiky, jak jsou cizinci ekonomicky aktivní a jak se pravděpodobně bude vyvíjet imigrace v dalších letech. Další část je zaměřena na kontroverzní postoje při otevírání trhu. a na nelegální zaměstnávání cizinců, ke kterému v současné době dochází poměrně často. Cílem je také zmapovat současnou situaci na českém trhu práce, ve kterých profesích je největší nedostatek pracovní síly a proč zaměstnavatelé nemohou sehnat kvalifikované pracovníky, i když je v některých regionech vysoká míra nezaměstnanosti. Závěr bakalářské práce je věnován "zeleným kartám", fondům EU a dalším projektům, které mají pomoci cizinci začlenit se legálně na český trh práce
Vedoucí práce: Zdena Vostrovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; cizinci; nezaměstnanost; bakalářské práce; aliens; unemployment; bachelor's theses