Analýza nabídky open source nástrojů pro řízení informatiky - Doubravová, Lucie; Kacerovský, Jiří; Janiš, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Tato bakalářská práce poskytuje čtenáři nástin možností využití open source nástrojů pro řízení provozu informatiky. V první části práce jsou nejprve stručně představena základní pravidla open source nezbytná pro správné pochopení celé problematiky a popsány licence, se kterými se uživatel v praxi může nejčastěji setkat. V následující kapitole je zmíněna metodika ITIL, jako zástupce mezinárodně používaných metodik pro řízení provozu informatiky. Jednotlivé kategorie této metodiky slouží jako základní koncept pro oblasti výběru nástrojů. V této kapitole, jsou také uvedeny a stručně popsány servery, na nichž lze nalézt největší množství open source produktů a informací o nich. Dále jsou pak představeny výběrové podmínky, které musí vybrané nástroje splňovat. Ve třetí části práce jsou uvedeny pro každou kategorii konkrétní produkty. Ke každému produktu přísluší popis jeho základní funkcionality a technických parametrů. Čtvrtá část práce se zaobírá klady a zápory často zmiňovanými ve spojitosti s open source. Pátá část pak na základě několika odkazovaných studií a analýz hodnotí celkovou vhodnost využití open source z ekonomického hlediska. V poslední části práce jsou uvedeny dva různé příklady, popisující implementaci a využívání z představených produktů v praxi. Zájemce o open source po přečtení práce získá schopnost orientace v problematice i návod, jak a kde získat případné podrobnější informace. Zároveň by měl být schopný posoudit vhodnost využití představených nástrojů v praxi
Vedoucí práce: Jiří Kacerovský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; licence; bakalářské práce; licenses; bachelor's theses