Rasová diskriminace na trhu práce v České republice se zaměřením na romskou menšinu - Vojtěšková, Markéta (2008)
Práce se zabývá rasovou diskriminací na trhu práce v České republice. Nejdříve je vysvětlen pojem diskriminace. Přestože je to termín v poslední době velmi často používaný, řada lidí neví, co přesně znamená. V další části popisuji situaci na trhu práce v České republice, zejména pak špatné postavení romské menšiny. Na to upozorňuje také řada mezinárodních organizací a Česká republika je za svůj přístup k Romům kritizována. Situace Romů na trhu práce je charakterizována vysokou a dlouhodobou nezaměstnaností, která ovšem není důsledkem jenom rasové diskriminace, ale také jejich nízkým vzděláním a kvalifikací. Vztah majoritního obyvatelstva České republiky a romské menšiny je plný konfliktů a neporozumění, často vznikajících z nepochopení odlišnosti našich kultur. Nutné je proto nejen potírání rasové diskriminace a zlepšení zaměstnanosti Romů, ale také jejich začlenění do společnosti