Srovnání míry nezávislosti centrálních bank EU, ČR a Ruské federace - Ovečka, Jan; Rybáček, Václav, 1979-; Jílek, Josef, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Náplní této práce je srovnávání míry nezávislosti centrálních bank ve třech různých státech či soustátí – v Evropské unii, České republice a Ruské federaci. V teoretické části jsou rozebrány jednotlivé nástroje centrální banky, teoretické zdůvodnění existence centrálních bank, včetně negativního pohledu a náplň činnosti centrálních bank. Druhá část pojednává o nezávislosti centrálních bank, o důvodech pro větší či menší nezávislost a o možnostech měření nezávislosti na základě právní a skutečné nezávislosti. Závěrečná část se zabývá porovnáváním centrálních bank výše zmíněných států či státních uskupení z hlediska jejich historie a transparentnosti a především z hlediska nezávislosti na státní moci. Na konci je provedeno závěrečné zamyšlení nad zjištěnými poznatky o problematice nezávislosti centrálních bank aplikované na zmíněné tři banky
Vedoucí práce: Václav Rybáček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; centrální banky; bakalářské práce; central banks; bachelor's theses