Ekonomie vězeňství - Vágner, Jan (2008)
Práce pojednává o historii a současnosti trestání a věznění jedinců, kteří se provinili proti právním předpisům a ukazuje rozpočtovou náročnost sankcí, kterou se na ně společnost rozhodla uvalit. Analyzuje přitom změny výdajů v závislosti na změnách smýšlení ve společnosti a s tím spojené humanizování trestu. V závěru provedené srovnání prokazuje, že trestání pomocí odnětí svobody je ze zkoumaných možností nejdražší. Vysoké náklady jsou dány především snahou o zpětné začlenění odsouzeného do společnosti jako zákon respektujícího a ekonomicky aktivního člena