Cenová elasticita poptávky po alkoholu v České republice - Protivová, Lenka (2008)
V protikladu k předpokládané cenově neelastické poptávce po alkoholu tato práce ukázala, že takový předpoklad nemusí být pravdivý v případě, že jsou uvažovány různé druhy alkoholických nápojů nebo odlišná délka sledovaného období. Neelastickou poptávku se podařilo prokázat u piva a vína, ale už se jí nepodařilo potvrdit u lihovin. Rozdílných hodnot nabývala elasticita poptávky každého alkoholického nápoje v krátkém a dlouhém období. U všech nápojů byla v krátkém období poptávka elastičtější než v dlouhém období. Toto tvrzení se ukázalo jako platné i v případě elasticity počítané z cen alkoholických nápojů v restauracích