Minimální mzda v ekonomických souvislostech - Přidal, Martin (2008)
Minimální mzda jakožto nástroj politik trhu práce, ekonomy mnohdy vyzdvihovaný, mnohdy zavrhovaný, avšak v politické praxi velmi často využívaný, je zcela nepochybně kontroverzním tématem mnohých ekonomicko- politických diskuzí. Náplní bakalářské práce tak bude komparace teoretického přístupu s empirickými souvislostmi využití minimální mzdy. Z teoretického hlediska to bude především přehled odlišných ekonomických přístupů k pojetí institutu minimální mzdy. Následná empirická část této práce by se pak měla zaměřit na skutečnou hospodářsko politickou realitu minimální mzdy. To jest především její místo v systémech hospodářských politik jednotlivých ekonomik Evropské unie. Důraz při tom bude kladen na realitu existence minimální mzdy v České republice, což povede ke kýženému cíli práce, tedy ke komparaci teoretického přístupu k pojetí minimální mzdy s ekonomicko- politickou praxí. Závěr potom povede k zamyšlení, zda pojem minimální mzda má v dnešní hospodářské politice své místo či nikoliv…