Minimální mzda v ekonomických souvislostech - Přidal, Martin; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Peter, Radoslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Minimální mzda jakožto nástroj politik trhu práce, ekonomy mnohdy vyzdvihovaný, mnohdy zavrhovaný, avšak v politické praxi velmi často využívaný, je zcela nepochybně kontroverzním tématem mnohých ekonomicko- politických diskuzí. Náplní bakalářské práce tak bude komparace teoretického přístupu s empirickými souvislostmi využití minimální mzdy. Z teoretického hlediska to bude především přehled odlišných ekonomických přístupů k pojetí institutu minimální mzdy. Následná empirická část této práce by se pak měla zaměřit na skutečnou hospodářsko politickou realitu minimální mzdy. To jest především její místo v systémech hospodářských politik jednotlivých ekonomik Evropské unie. Důraz při tom bude kladen na realitu existence minimální mzdy v České republice, což povede ke kýženému cíli práce, tedy ke komparaci teoretického přístupu k pojetí minimální mzdy s ekonomicko- politickou praxí. Závěr potom povede k zamyšlení, zda pojem minimální mzda má v dnešní hospodářské politice své místo či nikoliv…
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; životní minimum; sociální systémy; trh práce; bakalářské práce; living minimum wage; social systems; labor market; bachelor's theses